παρουσιάστηκε αυτοβούλως
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενσωματώνουν σήμερα όλους τους πιθανούς κινδύνους, κάτι που δεν ισχύει με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, λόγω της συμμετοχής τους στο QE.
Μπορεί τα ελληνικά ομολόγα να μην έχουν την επενδυτική βαθμίδα και να αξιολογούνται ακόμη ως «junk» (σκουπίδια), αλλά η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πρωταθλήτρια κόσμου στην καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και έχει ένα πολύ ασφαλές μονοπάτι ωρίμανσης του κρατικού χρέους.
Για να καταλάβει κανείς πως το QE έχει παραμορφώσει τις αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ αρκεί να μελετήσει την περίπτωση της Ιταλίας. Σήμερα το spread μεταξύ του ιταλικού και του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στις 86 μονάδες βάσης. Πέρυσι τον Οκτώβριο το ιταλικό δεκαετές ομόλογο είχε απόδοση 1,80% και σήμερα είναι στο 3,45%. Αυτό συνέβη διότι η ιταλική κρίση και η ανησυχία των επενδυτών εξουδετέρωσαν τις ευεργετικές επιδράσεις του QE. Πιο απλά οι πωλητές ιταλικού κρατικού χρέους είναι πολλοί περισσότεροι από τους αγοραστές.
Σε αντίθεση με το ιταλικό κόστος δανεισμού, το κόστος δανεισμού της Ελλάδος το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχώρησε αισθητά. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε πέρυσι τον Οκτώβριο απόδοση 5,50% και σήμερα είναι στο 4,2%. Συγκεκριμένα, το ομόλογο λήξεως στις 20 Ιανουαρίου 2028 διαπραγματεύεται σήμερα στο 96 της τιμής του (100) γεγονός που το καθιστά ελκυστικό για όσους επενδυτές πιστεύουν πως το 2019 τα πράγματα θα βελτιωθούν για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και πως το κυκλικά προσαρμοσμένο διαθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας (λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική ανάπτυξη) θα ανέλθει στο 5,1% του ΑΕΠ, ήτοι θα είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.
Η Πορτογαλία σύμφωνα με το ΔΝΤ αναμένεται να καταγράψει το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ. Με τον πλεόνασμα αυτό θα μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της που ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ. Λόγω της συμμετοχής των πορτογαλικών ομολόγων στο QE το βάρος του πορτογαλικού χρέους δεν αποτυπώνεται στις αποδόσεις των χρεογράφων της χώρας. Σήμερα το spread μεταξύ του πορτογαλικού και του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι στις 237 μονάδες βάσης με την απόδοση του πορτογαλικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 1,94%.
Συγκεκριμένα, το ομόλογο λήξεως στις 17 Οκτωβρίου 2028 διαπραγματεύεται σήμερα στο 101,66 της τιμής του (100) γεγονός που δείχνει πως η ζήτηση για αυτό είναι μεγάλη. Αλλά σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων η ζήτηση αυτή δεν οφείλεται στα θεμελιώδη της πορτογαλικής οικονομίας, αλλά αμιγώς στο QE.
Παρά το ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως μετά τη λήξη του QE θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επανεπένδυσης, οι αναλυτές στην αγορά ομολόγων αναμένουν να δουν το πώς θα αντιδράσουν οι τιμές των ομολόγων τόσο των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ όσο και της Περιφέρειας, στη σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας.
Μετά τη λήξη του QE ο επενδυτικός κίνδυνος θα αποτυπώνεται με πιο εμφανή τρόπο στα ομολόγα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει πως σήμερα τα ελληνικά ομολόγα πλεονεκτούν σε σχέση με τα υπόλοιπα της ζώνης του ευρώ, τουλάχιστον στο μέτωπο των επενδυτικών προσδοκιών.
παρουσιάστηκε αυτοβούλως
παρουσιάστηκε αυτοβούλως
ιστορικα λαθη κκε
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου