Μετά το βρετανικό σύστημα ένδειξης των τροφίμων βάσει της χρωματικής διάκρισης των φανών οδικής κυκλοφορίας, η Γαλλία προχώρησε στο δικό της σύστημα αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία Nutri δίνει μια βαθμολογία για κάθε τρόφιμο σε μια κλίμακα που ξεκινάει από ένα σκούρο πράσινο Α (άριστη κατάσταση) και καταλήγει σε ένα κόκκινο Ε (κάκιστη κατάσταση), σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την επικράτηση κακών και καλών θρεπτικών ουσιών στο προϊόν.
ιμπεριαλισμος σημασια
ιμπεριαλισμος σημασια
ιμπεριαλισμος σημασια
Η πρωτοβουλία επιδιώκει να παρέχει στους καταναλωτές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι διατροφικές αξίες και η τιμή ή η γεύση αναφέρουν οι υπουργοί. Επιπλέον, το ποσοστό παχυσαρκίας στη Γαλλία (17% στους ενήλικες) αποτελεί ένδειξη κοινωνικής ανισότητας (24% των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν τελείωσαν το γυμνάσιο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σύγκριση με το 9% των παιδιών με γονείς που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα συστήματα σήμανσης με χρωματική κωδικοποίηση μπορούν να μειώσουν την θερμιδική πρόσληψη κατά 4% και να ωθήσουν το 18% των ανθρώπων να προβούν σε μια πιο υγιεινή επιλογή. Μετά από διάφορα πειράματα που πραγματοποίησε η χώρα στα σούπερ μάρκετ, διαπιστώθηκε ότι ο δείκτης Nutri έχει ισχυρότερες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδίως εκείνων που διαθέτουν χαμηλότερο εισόδημα.
Το σύστημα σήμανσης είναι αποκλειστικά εθελοντικό. Μέχρι στιγμής, έξι εταιρείες υπέγραψαν και θα συμπεριλάβουν το Nutri-Score στην όψη όλων των επώνυμων προϊόντων τους (Auchan, Intermarché, Leclerc, Fleury Michon, Mc Cain, Danone). Ωστόσο, το υπουργείο κάλεσε κι άλλους συμμετέχοντες να ενταχθούν στο σύστημα αυτό, για να εξασφαλίσουν τη «μέγιστη διάδοσή του».
Ενιαία αγορά
Ο κανονισμός της ΕΕ για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα απαιτεί την αναγραφή της μέσης διατροφικής αξίας στο πίσω μέρος της συσκευασίας, μέτρο το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, θεωρούν ανεπαρκές. Η Γαλλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο μέτρου της στις 24 Απριλίου 2017 και έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν, ευελπιστώντας να προωθήσει το σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της, η Ισπανία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του κειμένου, διότι θα υποχρέωνε τους εξαγωγείς να διαθέτουν συγκεκριμένη συσκευασία για τη Γαλλία και ως εκ τούτου θα εξασφάλιζαν ανταγωνισμό.
κλαρινο ρουμελη
αυγολεμονο πως γινεται
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου